Mine klatresko lugter! Hvad gør jeg?

Hvis man har tendens til stanky feet, så er her lidt tips til at forebygge og behandle en ostesko.

Forebyggende:
Køb klatresko i læder/ruskind. Det mindkser udviklingen af lugt.
Vask dine fødder inden første gang du bruger dine nye sko. Hvis du klatrer i dine gamle, udtrådte og lugtende sko og derefter hopper i spritnye sko, så overfører du nogle af bakterierne og kickstarter derfor stanken i dine nye sko.
Vask dine fødder med sæbe i badet eller tag et langt og varmt fodbad med salt og en lille smule natron. Det er MAGIC. Stanken vokser i sved og skidt. Hvis du forsøger at holde dine fødder rene inden du hopper i skoene er du godt på vej.
Opbevar dine klatresko tørt og ventileret, men ikke udenfor. Her er lidt BRO-SCIENCE: Hvis skoene ligger udenfor i al slags vejr, vil de ofte være i fugtigt klima, hvilket giver grobud for bakterier. Generelt skal kaltreskoene holdes så tørre som muligt, derfor kan det være godt at investere i et par BOOT BANANAS eller lignende.

Hvad gør man når skaden er sket?
Vores erfaring er, at man godt kan vaske en klatresko i vaskemaskinen op til flere gange. Brug et kort program på 40 grader med lave omdrejninger. Put lidt vaskepulver i skoen. Tør den ikke i tørretumbler. Dette er den mest effektive metode vi kender. Herefter tager man selvfølgelig forbehold og vasker sine fødder så ofte som muligt inden brug. Er du i tvivl om du kan vaske dine klatresko i vaskemaskine eller om programmet vil virke, så test det med et par af dine gamle klatresko. 

Kan man bruge Rodalon til at tage lugten i klatresko?
Rodalon og lignende produkter har ry for at kunne tage lugten i løbesko og lign. Men i vores erfaringer hjælper det kun en kort periode, inden lugten er vendt stærkt tilbage.
Lav en opløsning på lunken vand i 1:10 og skrub skoene indevendig med en børste. Lad herefter skoene ligge en dag og skyld efter med varm vand indtil alt Rodalonen er væk.

Kan man fryse sine klatresko for at dræbe bakterierne?
I teorien, ja. Men efter flere gange at have frosset et par stinky-stanky sko ned i en uge ad gangen, så nej. Det er den metode vi har prøvet, der har haft mindst effekt. Altså ingenting :)

Helt generelt er det svært at lave en permanent løsning, men prøv ovenstående og se om det virker for dig. Skriv en kommentar med dine erfaringer og hjælp resten af klatredanmark videre i dereres sko-oste-problem.

2.jpg
Forrige
Forrige

Hvorfor svinger graderingerne i Boulders så meget? Blå ligeså svær som rød og omvendt?

Næste
Næste

Hvordan snakker en klatrer? - Lær klatresproget her :)